3 gode grunde til hvorfor du IKKE skal have Vinterdæk på om sommeren

Hvorfor er det en dårlig ide at køre med vinterdæk om sommeren? Der er både økonomiske, sikkerhedsmæssige og funktionelle grunde til det, og dem vil du kende når du har læst her

Dækkene er den største sikkerhedsfaktor, det er den eneste kontakt bilen har med vejen

Der er også gode grunde til, hvorfor vinterdæk er så nødvendige om vinteren. De er lavet af specialfremstillet og fleksibelt gummi, og de har et unikt trådmønster, som giver det bedste vejgreb, når der er sne og is på vejene. De fungerer bedst ved lave temperaturer og vinternedbør og giver bilisterne tryghed og sikkerhed i potentielt farlige situationer.

Men selvom disse dæk helt afgjort er de bedste i koldt vejr, er det netop deres design, der gør dem mindre egnede i varmere vejr. På en tør vej uden sne og is har man ikke brug for dæk, der graver sig ned for at give træk. Vinterdækkets bløde tråd slides meget hurtigere på varm asfalt. Det skyldes gummiblandingen, som er fremstillet til at forblive blød og fleksibel, når temperaturen er under 7°C.

Continental vinterdæk om sommeren
Her ses hvordan trådmønsteret påvirker asfalten

1. Vinterdæk kan ikke lide varme veje

Vinterdækkets bløde tråd slides meget hurtigere på varm asfalt. Det skyldes gummiblandingen, som er fremstillet til at forblive blød og fleksibel, når temperaturen er under 7°C.

De er fantastisk gode til at afbøde den negative effekt af koldt vejr og giver godt træk i vintervejr.

Men hvis du kører på vinterdæk hele året, vil den fleksible tråd blive slidt mere i varmen. Det kan reducere levetiden med helt op til 60 %. Dækkene skal sandsynligvis udskiftes tidligere, end hvis de bliver taget af i foråret.

Vores anbefaling til varmt vejr er at bruge helårsdæk eller sommerdæk. Sommerdæk er fremstillet af en anden gummiblanding, der bedre kan tåle højere temperaturer. Den blanding, der anvendes til sommerdæk, vil hurtigt blive hård og sprække i vintervejr. Men helårsdæk er fremstillet til at kunne klare både køligt, varmt og tørt vejr. Hvis du bor i et område med mildt vejr om vinteren (hvor temperaturen sjældent kommer under nul), kan helårsdæk være en mulighed. Men som allerede nævnt, er det vigtigt at huske, at sommer- og vinterdæk er specielt fremstillet til de respektive vejrforhold.

Hvis du bruger vinterdæk om sommeren, skal du også vide, at du kommer til at bruge mere brændstof. Hvis du ikke er sikker på, hvilke dæk du skal vælge, kan du kontakte forhandleren for at få hjælp.

Se også: Video: Se hvad der sker når du IKKE skifter til vinterdæk
Højere brændstofforbrug

2. Forringet brændstoføkonomi

Hvis du bruger vinterdæk om sommeren, skal du også vide, at du kommer til at bruge mere brændstof.

Hvis du ikke skifter til helårs- eller sommerdæk i varmt vejr, vil bilen ikke yde optimalt og være sikker – især ikke hvis du pludselig er nødt til at dreje.

På varme vejoverflader er et vinterdæks rullemodstand betydelig højere end et sommer- eller helårsdæks. Det skyldes, at den bløde gummiblanding nemmere skifter form. Det giver højere rullemodstand, hvilket igen giver højere brændstofforbrug. Du skal derfor tanke oftere, end du egentlig burde.Sikker kørsel

3. Effekt på håndtering og sikkerhed

Hvis du ikke skifter til helårs- eller sommerdæk i varmt vejr, vil bilen ikke yde optimalt og være sikker – især ikke hvis du pludselig er nødt til at dreje.

Lad os forestille os et scenarie, hvor en bilist pludselig skal reagere. Vinterdæk på tør vej er for bløde. Bilen vil ikke reagere så hurtigt, som den skal i kritiske situationer. Samtidig vil bremselængden blive øget. 

Set over tid vil vinterdæk, der har kørt videre i forår, sommer og efterår og helt frem til næste vinter, formentlig have slidte mønsterblokke (på grund af den blødere gummiblanding). Vinterdæk med for lav slidbanedybde vil ikke give godt vejgreb eller træk på is og sne, hvilket er en væsentlig forudsætning for sikker kørsel. 

Læs mere om dæk og sikkerhed hos Continental Dæk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Female-Drivers-Club-Logo-1

VÆR MED FRA STARTEN!

Female Drivers Club er et upolitisk kvindeligt erhvervsnetværk med oplevelser indenfor high-end livsstilsprodukter og luksusbiler, kompetenceudviklende foredrag, diversitet samt miljø og bæredygtighed som omdrejningspunkt. Skriv dig op nu – så holder jeg dig løbende opdateret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er et upolitisk kvindeligt erhvervsnetværk med oplevelser indenfor high-end livsstilsprodukter og luksusbiler, kompetenceudviklende foredrag, diversitet samt miljø og bæredygtighed som omdrejningspunkt.

Skriv dig op i dag, så opdaterer vi dig med endelig lanceringsdato.