Guide til kørsel i sne – bliv klædt på til sikker vinterkørsel før skiferien

Hos Kvindernes Bilmagasin har vi samlet en lille guide til dig som skal køre på skiferie eller som bare vil have lidt viden omkring vinterkørsel.
Følg de 5 råd og så er du godt kørende. 

Vinterkørsel teaserbillede

1. Kør hjemmefra i god tid

Kør hjemmefra i god tid og kør efter forholdende. Det er vigtigt at holde afstand. Hav altid din mobil ladt op og kod nummeret til vejhjælp ind, hvis du skulle være så uheldig, at din bil bryder sammen. Vær opmærksom på, at det er lovkrav at have de gule refleksveste i bilen som svarer til det antal personer, som skal køre med. Det er altid en god idé at have et varmt tæppe med i bilen, lidt mad og drikke og en skovl til at grave bilen fri, hvis uheldet skulle være ude. 

2. Brug vinterdæk

Vinterdæk er et must til vinterkørsel! Skal du køre i bjerge, er der risiko for masser af sne og is – derfor er der ingen vej uden om vinterdækket. Vinterdæk har den fordel, at de klarer sig bedre i sne og is og våde veje. Slidebanemønsteret i dækket har et dybere mønster og vigtigst af alt en gummiblanding, som forbliver blød – selv ved de laveste temperaturer. 
Ved meget lave temperaturer og ekstrem kulde kan gummiet på et sommerdæk blive stift og potentielt splintre, hvorimod vinterdækket forbliver blødt og beholder sine evner på vejen.

Faktisk kommer du ikke uden for Danmark uden vinterdæk. Alle landene omkring os har lovkrav til vinterdæk. Sverige, Norge, Tyskland og Østrig forlanger vinterdæk, og i Schweiz, Frankrig og Italien kan der være påbud i snevejr, eller når der er skiltet med det.

Vinter vs. sommerdæk
Vinterdæk versus sommerdæk.
Gummiet til højre matcher et vinterdæk, der bevarer sin blødhed ved meget lave temperaturer. Til venstre er det gummi, der er udsat for ekstremer (-78 grader ca. og et hårdt slag) for at vise, hvordan et sommerdæk kan blive hårdt og derfor ikke performe.

Her kan du se vores video om vinterdæk, og hvorfor de er så vigtige.

3. Tjek dækkene for slitage

Tjek dine dæk grundigt igennem inden at du køre – de må ikke være slidte. Hvis de er slidte, kan det anbefales at kontakte et autoriseret værksted eller en dækforhandler, inden du begiver dig ud i vinterkørsel. Hvis ikke dækkene er slidte og gummiet ikke har revner, skal du huske at tjekke slidindikatorerne. I Danmark kan du i princippet nøjes med en mønsterdybde på 1,6 mm., men de førende dækproducenter anbefaler, at du skifter vinterdæk ved 4 mm mønster og 3 mm ved sommerdæk.
I Sverige og Norge får du bøder, hvis mønsterdybden er under 3 mm i vinterføre.

Vinterdæk med tydeligt mønster
Tjek dækmønsteret i på dit vinterdæk inden du kører på ferie.

4. Snekæder

Hvornår skal du benytte snekæder til vinterkørsel? Når du kommer op i de små veje i bjergene, giver det sig selv, snekæderne bliver nødvendige, hvis der er meget sne og is. Andre steder er der skiltning, der påbyder dig at montere snekæderne, fx i Alperne. Kør langsomt med snekæder maks. 40-50 km i timen er passende. Husk at tage snekæderne af, så snart du er på asfalt igen – det kan også være ulovligt at køre med snekæder, hvis ikke der er behov for det, da det ødelægger asfalten. 

Læs også vores guide til, hvordan du hjælper din bil godt igennem vinteren.

5. Pigdæk

Er pigdæk gammeldags eller stadig en god idé? Pigdæk er en anden form for vinterdæk. Pigdæk er forsynet med små pigge af hærdet stål. Piggene presses fast i støbte huller i flere rækker. Piggene rager 1,5-2,0 mm ud. Pigdæk har et bedre greb end almindelige vinterdæk på fastkørt sne og is, men støjer en del mere end almindelige vinterdæk. Pigdæk er ulovlige i flere lande.

Vinterdæk i sne
Vinterdæk er et must ved kørsel i sne.

Du kan læse mere om EUs regler for vinterdæk her.

Billedemateriale: Continental Dæk Danmark A/S

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Female-Drivers-Club-Logo-1

VÆR MED FRA STARTEN!

Female Drivers Club er et upolitisk kvindeligt erhvervsnetværk med oplevelser indenfor high-end livsstilsprodukter og luksusbiler, kompetenceudviklende foredrag, diversitet samt miljø og bæredygtighed som omdrejningspunkt. Skriv dig op nu – så holder jeg dig løbende opdateret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er et upolitisk kvindeligt erhvervsnetværk med oplevelser indenfor high-end livsstilsprodukter og luksusbiler, kompetenceudviklende foredrag, diversitet samt miljø og bæredygtighed som omdrejningspunkt.

Skriv dig op i dag, så opdaterer vi dig med endelig lanceringsdato.