Josefine Lützau: Jeg er min egen lykkes smed

22- årig Josefine Lützau er Danmarks bedst rangerede kvindelige freerider. Lige nu er hun draget sydpå for at udleve sin drøm om at kvalificere sig til Freeride World Tour. Vi har mødt Josefine på en hyggelig cafe på Frederiksberg til en snak om frygt, vilje og det at være sin egen lykkes smed.

Foto: Troels Iversen

Josefine Lützau er professionel Freerider og ved siden af læser hun til statskundskab. Josefine er opvokset i Taarbæk nord for København og skiløb har altid været en stor del af familie.
Mine forældre har en lejlighed i St. Anton am Arlberg, som er min base, når jeg er på tour. Det giver mig ro til at kunne koncentrere mig 100% om skiløbet.
Ski har altid fyldt rigtig meget hos mig. Hele min opvækst har vi stået rigtig meget på ski. Imens andre kørte i sommerhus, tog vi på ski så meget som muligt. Jeg har altid været vild med at stå på ski og aldrig være bleg for at køre off-piste. Jeg meldte mig engang til juniorkonkurrence i Freeride og vandt min første internationale konkurrence. Fra den dag af, var jeg hooked!”

SpecialCars.dk og Kvindernes Bilmagasin holder superbil-aften med Katerina Pitzner

Jeg er min egen konkurrent
Jeg elsker at udfordre mig selv og jeg bruger min skiport til min personlige udvikling. Jeg er født med en naturlig nysgerrighed, som egentlig nok har været med til at bære mig derhen, hvor jeg er i dag. Det er noget, der kommer indefra. Mine veninder synes jeg er crazy, og selvom man godt kunne tro at mine forældre har skubbet på, så er det er 100% mit eget valg. Jeg vil gerne bevise, at man godt kan kombinere et af de hårdeste studier i form af en universitetsuddannelse med en elitesportsgren.

Jeg sammenligner mig aldrig med andre. Det synes jeg er det dummeste, man kan gøre. Jeg er hele tiden min egen store konkurrent. Andres højere niveau kan være en motivationsfaktor, men jeg får ikke noget ud af at sammenligne mig med andre. Den eneste, der kan gøre en forskel, er mig selv og ved at kigge ind ad. Jeg sætter mig hele tiden nye mål, og når jeg dem ikke, analyserer jeg på det og finder ud af, hvad der skal til for at nå dem. Det er også derfor, jeg tager min uddannelse ved siden af skiløbet – jeg elsker kombinationen af at udfordre mig selv og samtidig bruge hovedet.

Læs om andre inspirerende kvinder

josefine lützau på ski

Foto: Troels Iversen

Freeride er mere end bare skiløb
Jeg kan bruge dage på at analysere bjerge og klipper med min kikkert, – her kommer det nørdede op i mig. Jeg kigger på utallige vejrudsigter, da vind og vejr påvirker sneen. Hvordan er landingen fra klipperne, er den blød eller hård? Du ved aldrig, om der ligger en sten i din landing. Et bjerg ser meget anderledes ud nedefra i forhold til når du ser det fra toppen. Det handler ikke om at komme fra top til bund på kortest tid. Du skal køre hurtigt, men der bliver ikke taget tid på dig – det er helhedsindtrykket, du bliver bedømt på. Der kan altid være en joker. Du kan være uheldig at ramme den sten, som de andre ikke ramte, eller du mister en ski – eller lyset bliver forvrænget, hvis der pludselig kommer en sky ind foran solen. Der er et element af tilfældigheder, som både kan være udfordrende, men også være med til at jeg ikke når mit mål.

Hvordan er det at være kvinde i en ekstremsport som oftest tiltrækkes af mænd?
Der er helt klar flere mænd end kvinder. Og jeg elsker det. Man er måske tilbøjelig til at tænke, at det er en mandsdomineret verden, fordi der næsten ikke er nogen kvinder, men det er det bestemt ikke. Jeg elsker det. Det er som én stor familie, og der er en helt speciel ånd i freeride-miljøet. Og så er der en “hjælpe-mentalitet” iblandt skiløbere verden over.  Vi hjælper og støtter meget hinanden – hvis en ski-kollega en dag mangler en sofa at sove på, jamen, så åbner vi gerne vores hjem for hinanden. Selvom vi er utrolig forskellige allesammen med mange forskellige nationaliteter, så bliver vi bundet sammen på en helt unik måde. Det betyder alt for mig.
Derudover er jeg meget fascineret af drengene – de er super dygtige, og jeg bruger dem meget som inspirationskilde. Jeg beundrer den måde, de kan slå hjernen fra på, hvor vi kvinder tænker mere over konsekvenserne. Af rent fysiologiske årsager kan de mere end os kvinder i forhold til tricks. Der er vi kvinder ikke ligeså langt fremme. Men det kommer helt sikkert.

Frygten må ikke stoppe mig
Jeg har haft en del skader i løbet af sidste sæson, så jeg synes jeg har taget min kvote. Jeg er ekstra opmærksom på at lytte til min krop. Selvom adrenalinen er høj og alt kører, kan kroppen pludselig blive træt. Og her er det vigtigt at stoppe, mens legen er god. Jeg bruger frygten konstruktivt. En frygt i mine øjne må aldrig nå derud, hvor man er ved at skide i bukserne. Så bliver det en klods om benet, og det påvirker min performance helt vildt. Frygten må ikke stoppe mig! Og det gør den hvis jeg ikke er opmærksom. Derfor at jeg blevet rigtig god til at analysere og lytte til min egen krop.

Det hele handler enormt meget omkring mit mindset. Hvis jeg kan overbevise mig selv om, at jeg nok skal klare den på bedste vis, så skal det nok gå. Jeg fokuserer på min egen præstation på vejen henimod målet, fremfor at fokusere på målet. Det giver mig en indre ro over overskud til at “være i det” – og her opnår jeg de bedste resultater.

Josefine og Benedicte hygger under interviewet på cafeen på Frederiksberg.

 

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Specialcars.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *