Nu er det tid til sommerdæk

Forår er lig med sommerdæk, men hvornår skal du skifte?

Conti sommerdæk teaser

Nu begynder det endelig at blive varmere, solen skinner, du kan skifte vinterjakken og de store støvler ud med nogle tyndere og lettere af slagsen. Men hvad med din bil? Den skal også være klar til det lunere vejr, men hvordan er det lige med de der sommerdæk? Er det 1. april, eller noget med temperaturen?
Tommelfingereglen er, at vinterdækkene skal skiftes til sommerdæk når temperaturen ligger på min. 7 grader.
Grunden til, at mange anbefaler, at du skifter dæk sommer og vinter er, at sommerdæk laves af en speciel gummiblanding, som giver et virkelig godt vejgreb og de bedste køreegenskaber på både tørre og våde veje i lunt vejr.

Conti sommerdæk Contact 6
Sæsonen for sommerdæk er skudt igang.

Forskellen på vinter- og sommerdæk

Sommerdæk har en bedre brændstofudnyttelse og er mere støjsvage.
Trådmønstret på et sommerdæk er mindre strømlinet end på et vinterdæk med færre riller til at lede vand væk, hvilket øger kontaktfladen med vejen. Sommerdækket er med andre ord langt bedre til at undgå aquaplaning end vinterdækket, og bilen har både bedre optræk og bremser bedre i de tørre sommermåneder.
Vinterdæk bliver bløde i gummiet, når det er over 7 grader og så slides det rigtig hurtigt. Dækkene bremser desuden på ingen måde ligeså godt som et sommerdæk. Derfor er det en rigtig dårlig ide at køre videre på vinterdæk hen over sommersæsonen.

Vinter vs. sommerdæk
Her ses et vinterdæk til venstre og sommerdæk til højre.

Ved du, hvordan din bil bedst gøres klar til foråret? Du får gode råd og tips til forårsrengøringen i denne artikel.

Disse 3 ting er vigtige, når du køber sommerdæk

Jeg har tjekket dækmønsteret på mine sommerdæk og kan se, at det er tid til at få investeret i nogle nye dæk med fuld dækmønster. FDM og dækproducenterne anbefaler, at sommerdæk udskiftes, når de er slidt ned til 3 mm. Mønsterdybden har stor indflydelse på, hvor meget kontaktflade du har med vejen, og hvor godt dækket fjerner vand, når det regner.

Inden jeg kaster mig ud i at købe de første og bedste dæk, er der dog lige nogle ting jeg er nødt til at undersøge først. Der er nemlig tre ting, der skal være styr på, når bilen skal have nye dæk:
1. Hvilken størrelse dæk passer til bilen
2. Hastighedsindekset angiver den maksimale hastighed, hvor dækket kan bære en belastning
3. Belastningsindekset angiver den maksimale belastning, dækket kan bære ved den hastighed, der er angivet på hastighedskoden
Det er meget vigtigt at vælge rigtigt, hvis sikkerhed og brændstofudnyttelse og ydeevne skal være optimal.
Heldigvis er det nemt at finde disse oplysninger. Du kan se det på indersiden af førerens dør, indersiden af benzindækslet eller inde i handskerummet. Alternativt kan du finde det i bilens dokumentation og dækproducentens specifikationer.

Premium contact safety

Vidste du at:

  • Dæk står for op til 20% af køretøjets brændstofforbrug. Så hvis du ønsker flere kilometer på en tank, bør du vælge et dæk med en høj vurdering under brændstoføkonomi. CO2 udledningen vil også være mindre.
  • Dæk med højt vådgreb har kortere bremselængde på våd vej, og er derfor mere sikker i regnvejr.
  • Udvendig støj fra dækkene måles i decibel. Jo flere udfyldte ringe, jo mere støjer dækkene.

Disse 3 områder markerer dækkets EUs dækmærkning.

EUs dækmærkat.

Sådan vælger du den rigtige dækstørrelse

Du bør vælge dæk på baggrund af bilens dokumentation og dæk producentens anbefalinger.
Hvis du f.eks. monterer et 17-tommers dæk på en bil, som er beregnet til 14 tommer, ændres frihøjden. Det betyder, at bilens karosseri vil have højere afstand til vejen. Samtidig vil tophastigheden øges en smule, og speedometeret vil ikke passe. Sidst, men ikke mindst vil bilen accelerere langsommere. Det kan i sidste ende have indflydelse på sikkerhed, og det må vi ikke gå på kompromis med. Så selvom du måske synes at bilen vil se federe ud med store dæk, er det vigtigt at følge retningslinjerne.

Continental PremiumContact 6 sommerdæk testvinder

Continentals dæk får tit topkarakter i uafhængige test, og har mange gange vundet afstemningen om årets bedste dækmærke. Senest har FDM kåret Continental PremiumContact 6 som vinder af bedste sommerdæk 2020 med 5 stjerner blandt 16 testede dæk. Dækkene er populære blandt forbrugere og forhandlere – hver 4. nye bil i Europa bliver faktisk leveret med Continental dæk.
I denne uge har jeg den helt nye Ford Kuga plug-in som testbil, og bilen er udstyret med Continental PremiumContact 6, 18 tommer sommerdæk. Eftersom det er en plug-in kører jeg en del på el og der mærker jeg tydeligt forskel på de dæk bilen kører med. Med PremiumContact 6 er der ingen støj fra dækkene og jeg kan læne mig tilbage og nyde den lydløse køreture.

sommerdæk close up
Ugens testbil er udstyret med Continental PremiumContact 6 sommerdæk.

Helårsdæk eller sommerdæk?

Gruer du for hjulskift sæsonen når den nærmer sig? To gange om året bruger du tid og kræfter på at køre forbi et autoværksted for at få skiftet hjul. Hjulene skal hentes nede i skuret eller kælderen og bugseres ind i bagagerummet. De er tunge og som regel også beskidte. Når dækkene så er skiftet, skal de andre dæk ind i bilen og sættes på plads i skuret/kælderen igen. 
Det er ikke så underligt, at nogen synes at hjulskifte sæsonen er besværlig, og hører du til den kategori, kunne helårsdæk løsningen.

Er helårsdæk ligeså gode som vinter- sommerdæk?

Helårsdæk er blevet bedre gennem årene og du kan sagtens investere i dem, hvis du gerne vil undgå de to værkstedbesøg til hjulskift om året.
I en travl børnefamilie hvor dagene går med arbejde, børnepasning, madlavning og putning, kan det være svært at finde tid i kalenderen til at skulle forbi et værksted for at skifte til sommerhjul. Derfor er helårsdæk et godt alternativ til vinter- sommerdæk. At køre med helårsdæk giver dig en frihed og du slipper for en masse besvær. 
Det eneste aber dabei der er ved at vælge helårsdæk, er, at du slider hurtigere dine dæk ned sammenlignet med hvis du skiftede dæk to gange om året. Kører du ikke så mange kilometer om året, kan det måske godt betale sig for dig.

AllSeasonContact dæk
Helårsdæk.

Hvad er et helårsdæk?

Helårsdæk kombinerer sommer- og vinterdækkenes evner og fordele. Helårsdæk er suveræne til forholdsvis milde vintre. Helårsdæk er sikre og giver førsteklasses køreegenskaber. Samtidig kan du spare tid og penge og undgå besværet med at skifte dæk. Men husk altid, at sommer- og vinterdæk er specielt fremstillet til de respektive vejrforhold.

Conti AllSeasonContact
Helårsdæk i kontakt med vejen.

Når sommer/helårsdækkene er monteret er du klar til at køre det danske forår og sommer i møde, og lad os håbe, at det bliver en varm og solrig en af slagsen.

Conti sommerdæk Raptor

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Continental Dæk Danmark og Lindskov Communication.
Du kan læse mere om, hvilke dæk der passer til din bil på Continental-daek.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *