Sådan finder du de helt rigtige sommerdæk

Solen skinner, fuglene kvidrer og kirsebærtræerne er sprunget ud. Ikke nok med at det betyder at havemøblerne skal hives frem, så betyder det også tid til sommerdæk.

sommerblomster på en mark

Hvilke sommerdæk skal jeg vælge?

Er dine sommerdæk fra sidste år slidt helt ned, kan det være en jungle at finde ud af, hvilke nye dæk man skal vælge. Kører du eksempelvis i en elbil og går efter støjsvage dæk? Kører du i en SUV og ønsker de bedst tænkelige dæk til din bil? Eller kører du i en bil med en stor motor og elsker den lidt sportslige kørestil?
Så er det tre forskellige dæktyper du skal kigge efter.

Læs også: Så meget mere slides dækkene når du kører elbil

Her er der hjælp at hente til valg af sommerdæk

Hvis du allerede nu har mistet overblikket over de mange forskellige dæktyper, så er der hjælp at hente. For at forvirringen ikke bliver total, har Continental lavet en søgemaskine, som du finder på deres hjemmeside. Her indtaster du hvilken type bil du har og om du ønsker sommer, vinter eller helårsdæk.

Sådan tyder du størrelsen på dækket

Dækstørrelsen står beskrevet på siden af dækket, hvor du finder en masse tal og bogstaver blandet sammen.

De blandede bogstaver og tal betyder følgende:

Dækstørrelsen angives i bredde, diameter og højde-/breddeforhold. Bredden er et tre-cifret tal, der angiver, hvor mange millimeter der er fra sidevæg til sidevæg (1). Forholdet er en to- eller tre-cifret procentdel af højden i forhold til bredden (2). Diameteren angives i tommer og skal stemme overens med hjulstørrelsen på bilen.

Dæk kan også være konstrueret forskelligt, hvilket angives af bogstavet R (3). Indtil 1970’erne var diagonaldæk de mest almindelige. Rillerne i et radialdæk løber vinkelret i kørselsretningen. Når du ser det fra siden, løber de radialt – dvs. stråleformet – hvilket har givet dækket sit navn.

Dækkene skal kunne bære bilens vægt. Dette beskrives med et såkaldt belastningsindeks (4).

Hastighedsindekset er angivet med et bogstav på sidevæggen (5) og er den maksimale hastighed, som dækket kan holde til. Bemærk, at dæk med højere maksimal hastighed ofte bliver hurtigere slidt. Hastighedsindekset skal mindst svare til bilens maksimale hastighed.

Læs også: Akvaplaning – så farligt kan det være

Producenten angiver også det ideelle dæktryk, hvor bilen kører optimalt. Vær forsigtig med at køre på et dæk, der er pumpet til tæt på det maksimalt angivne tryk – det har indflydelse på bilens ydeevne og øger slid på dækket.

Se videoen: Sådan tjekker du dit dæktryk

Tjek sidevæggen for at finde andre oplysninger som størrelse (6), sikkerhedskoder og officielle mærker. Det viser, om dækket er godkendt til det aktuelle land og overholder almindelige kvalitetsstandarder.

Nu er du klar til at finde dine nye sommerdæk

Når du har fået sat alle oplysninger ind trykker du på “søg-knappen, og så kommer der en fin liste op over de dæk der passer til netop din bil. En meget intuitiv og brugervenlig oplevelse.

Søgemaskine på Continentals hjemmeside
Søgemaskinen hvor jeg søgt efter de sommerdæk der passer til min bil

Resultatet af søgningen

Jeg kører selv i en Volkswagen Tiguan og efter at jeg havde sat mine søgekriterier ind, kom der en liste med 5 forskellige forslag til, hvilke dæk der passede bedst til min bil.

Dette var 1 ud af 5 resultater der kom frem

Billede af sommerdæk dæk fra Continental
Premium Contact 6 var et af de foreslag som søgemaskinen fandt til mig.

Den kvikke læser vil se, at ikke nok med at den finder mine nye sommerdæk, ja så fortæller den mig også hvor den nærmeste forhandler ligger, som sælger disse dæk.

Så nu er der vist ingen vej tilbage. Afsted med mig og få sat mine nye sommerdæk på.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Continental Dæk Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *