Emma Norsgaard: Jeg skal bare ikke være den første der giver op!

Emma Norsgaard er modig, passioneret og stædig – som mange andre unge ambitiøse kvinder –  men hun er også med til at skrive historie, som den yngste professionelle kvindelige cykelrytter nogensinde i verdens første og hårdeste cykelløb: Tour de France for kvinder.

Kvindernes Bilmagasin har mødt den 22-årige Emma til en snak om livet på landevejene i Spanien, deltagelsen i det første cykelløb for kvinder, hendes drømme og ultimative mål.

En glad Emma på vej i mål
En glad Emma som netop har passeret målstregen

Emma kommer oprindeligt fra Silkeborg. I dag bor hun i Andorra med sin mand – Mikkel Norsgaard, han er ligesom Emma også professionel cykelrytter.

Emma er med til at skrive historie

Vi mødes over Zoom, det havde været utænkeligt for 2 år siden, men den nye mødeform gør, at vi kan have en inspirerende og afslappende snak med hinanden, det digitale møde falder helt naturligt for os begge. Emma fortæller afslappet og stolt, at hun nu kan sætte hak ved årets første store mål: Cykelløbene Forårsklassikerne

Lige nu nyder hun en velfortjent pause sammen med sin mand, de lader op til det næste store cykelløb, for lige rundt om hjørnet venter GIO D’italia og herefter Tour De France for kvinder, som starter i Paris den 24. juli. 

Det er det største for mig, at jeg skal være med i Tour De France. Jeg er selvfølgelig stolt over, at jeg har kvalificeret mig til Touren, men jeg er også beæret over, at jeg er med til at skrive historie. Det er nemlig første gang i verden, at cykelløbet Tour de France også skal cykles af kvinder. Det er så VILDT, at kunne stille op i dette prestigefyldte og historiske løb og jeg glæder mig helt utrolig meget, fortæller Emma.

Læs også: Den nye Nissan Qashqai overrasker på flere punkter

Forberedelsen til en ny sæson

Der er meget forberedelse inden en ny sæson kan cykles igang, selvfølgelig skal jeg hele tiden være i den helt rigtige fysiske form. Men det er mindst lige så vigtigt, at være “on the top” rent mentalt, inden man som cykelrytter sætter sig i sadlen og klikker fødderne i pedalerne. 

Hvert cykelløb kræver en mentalt “optankning”. Emma forbereder sig mentalt ved at tale med personer, som ikke har noget med cykelløb at gøre, så falder snakken ikke automatisk på cykelløb.  ”Jeg ringer ofte til min bror og spørger, hvordan han har det, vi taler om løst og fast. Ja rent faktisk om alt muligt andet end det cykelløb, jeg står overfor at skulle gennemføre – det får mig til at slappe af og glemme min nervøsitet. Det er faktisk også sådan, når jeg skal koble helt af imellem løbene, så forsøger jeg at holde ferie og lave alt muligt, der ikke har med cykelløb at gøre. Min absolut favorit ting og det, som er med til at give mig mental styrke og overskud, er at tage hjem til Silkeborg og besøge min familie. At sidde hjemme i stuen, rundt om spisebordet og drikke en kop kaffe og spise et stykke kage og bare snakke med familien – dér findes bare ikke noget bedre.”

Læs også: Netværk for kvinder i bilbranchen

Udover den mentale forberedelse, spiller det helt rigtige gear en afgørende rolle. Takket være alle mine sponsorer, har jeg været heldig at have det mest moderne udstyr. Eksempelvis er mine cykeldæk leveret af Continental, som laver lige så professionelle cykeldæk som bildæk. Næsten.

Tour De France for kvinder starter, når mændenes løb er afsluttet den 24. juli, løbet og ruterne er kortere end mændenes, da der naturligvis er taget hensyn til, at kvindernes fysik er anderledes end mændenes. 

Vi har fået utrolig meget omtale, fordi kvindernes skal køre Tour De france i år. Det mærkes fra hele verden, at der er også er kommet fokus på kvinderne i verdens hårdeste cykelløb – det har selvfølgelig også en stor og spændende nyhedsværdi. Vi oplever også, at mændene er søde til at bakke os op og dele Tour De France Spotlightet sammen med os. Det er rigtig dejligt og meget bekræftende at være med til.

Kvindeligt cykelløb er er gået rigtig meget frem i de senere år,  flere og flere kvindelige cykelryttere er kommet til. Det er selvfølgelig fantastisk, at man som kvindelig cykelrytter kan deltage i flere og flere prestigefyldte cykelløb. Men en stor del af et cykelløb er tilskuerne, og der er heldigvis også kommet mange flere kvindelige fans frem i lyset til de mange forskellige cykelløb, der findes rundt omkring i verden. Og det er bare noget helt specielt som kvindelige cykelrytter at bliver støttet af entusiastiske og passionerede kvindelige fans og deres døtre, og hvem ved, måske står den næste kvindelige verdensmester iblandt og hepper på os. 

Jeg kan godt lide at drømme og lægge store planer – jeg mener, hvem havde troet, at jeg skulle blive den yngste cykelrytter i den kvindelige Tour? Min store drøm og mål er at vinde verdens mesterskabet, dét står aller øverst på min liste. Det er dét ultimative. Forestil dig lige, mig køre hele året i verdensmester trøjen, fordi man stiller op i dén til alle løb hele året også til Tour de France og der er måske ikke så langt fra verdensmester til at stå som vinder på podiet i Paris… 

Den trøje har jeg drømt om, siden jeg var syv år gammel.

Det må være det ultimativ største mål for mig, og så herefter drømmen om at blive forældre sammen med min søde mand Mikkel naturligvis.

Emma på vej op på cyklen
Emma drømmer en dag om at blive forældre sammen med min søde mand Mikkel.

Det er heldigvis kommet en stor accept af, at Tour De France ikke længere kun er forbeholdt mænd. Historien viser, at når de store prestigefyldte sportsbegivenheder åbner op for kvinderne følger andre trop. Hvilket vi selvfølgelig bifalder og synes er endnu et skridt i dén rigtige retning. Det har været en stor fornøjelse at høre en 22-årig ung kvinde fortælle om, hvordan hun er med til at skrive historie og vi tør godt love, at det ikke er sidste gang, vi fortæller om Emmas forberedelser til Tour De France. Og Emma vi står på lægterne og hepper på dig.

Tak til Continental Dæk Danmark som gør det muligt for Kvindernes Bilmagasin at følge Emmas og kvindernes første Tour De France. 

Faktaboks:  Fra at være et endags- og eller todagesløb, skal kvinderne på årets Tour De France tilbagelægge ca 1.000 kilometer og igennem i alt otte etaper. Løbet starter ved Eiffeltårnet i Paris 24. juli dagen efter at herrernes løb slutter og afsluttes den 31. juli på La Super Planche des Belles Filles.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er en relationsskabende og personligt udviklende netværksklub for kvinder. Der vil være spændende oplevelser med stærke bilbrands, inspirerende foredrag, og masser af goodies og hygge! Skriv dig op allerede i dag, så hører du mere.