Når du skal købe bil, er det lovpligtigt at tegne en forsikring. Men hvilken bilforsikring er den rigtige for dig? Hvad er ansvarsforsikring? Og hvad er kasko? Hvornår skal jeg tegne hvad? Du får svar på det hele i denne bilforsikring guide. Det kan være lettere forvirrende at navigere rundt i forsikringsjunglen og derfor har vi sat os for at undersøge sagen.
Den typiske bilforsikring
Ordet bilforsikring er et paraply-begreb, som består af flere forskellige typer forsikringer, hvilket typisk er den lovpligtige ansvarsforsikring samt en kaskoforsikring. Derudover kan en bilforsikring også indeholde andre forsikringstyper såsom vejhjælp eller glasforsikring. Hvis du er på udkig efter en ny bilforsikring, kan du besøge https://www.samlino.dk/bilforsikring, som artiklen er udarbejdet i samarbejde med, hvor du kan sammenligne udbydernes tilbud. På den måde får du den bedste bilforsikring guide til at træffe det bedste valg.
Ansvarsforsikringen er lovpligtig, men hvad dækker denne forsikring? Grundlæggende er det den mest enkle form for bilforsikring, du kan få. En ansvarsforsikring dækker, hvis du forårsager skade på andre mennesker og deres ejendele samt køretøj i forbindelse med en trafikulykke. Med andre ord dækker forsikringen dit ansvar i tilfælde af, at du bliver erstatningsansvarlig – hvoraf navnet stammer.
En kaskoforsikring er derimod valgfri, og dermed indgår denne forsikringstype i kategorien ”tilkøbsforsikringer”. Selvom det er en valgfri tilkøbsforsikring, så er denne også typisk en del af danskernes bilforsikring. Dette skyldes, at en kaskoforsikring dækker de skader, som påføres din egen bil og dens dele, hvis uheldet skulle være ude. Dertil dækker kaskoforsikringen også andre elementer herunder tyveri, hærværk eller brand. Mange tilkøber altså denne forsikring for at dække sin egen bil. Du kan dog også nøjes med at købe en delkaskoforsikring, som kun dækker, hvis skaderne på din bil ikke sker under kørsel, for eksempel når bilen er parkeret. Se flere Tips & Tricks.
Læs også: Andelen af kvindelige bilkøbere er steget
Andre tilkøbsforsikringer
Selvom en kombination af en ansvars- og kaskoforsikring er blandt de mest populære versioner af bilforsikringer, findes der som tidligere nævnt også mange andre tilkøbsforsikringer. Disse er blandt andet glasforsikring, førerforsikring, vejhjælp og endda friskadeforsikring.
En glasforsikring dækker bilens glaselementer såsom ruderne, spejlene og lygterne. Du vil være dækket, hvis din bil bliver udsat for hærværk eller indbrud samt i tilfælde af stenslag. Inden du anskaffer denne tilkøbsforsikring, skal du undersøge, om førnævnte allerede er dækket ind via din kaskoforsikring – og hvordan.
Hvis du er ude for en såkaldt soloulykke, altså en ulykke hvor du alene er involveret, er du oftest ikke dækket ind. Gennem en førerforsikring er det dig som fører, der er dækket, såfremt du kommer til skade.
Vejhjælp/autohjælp er et begreb, som dækker over flere forskellige ting, men grundlæggende giver forsikringen dig gratis hjælp og assistance, hvis du uheldigvis skulle havne et sted, hvor du ikke har mulighed for at transportere bilen til et værksted eller dit hjem.
Sidst vil vi nævne friskadeforsikringen, som giver dig mulighed for ikke at betale din selvrisiko ved bestemte skader herunder tyveri, brand og hvis genstande falder ned på din bil og derved bliver beskadiget.
Vi håber du kan bruge denne bilforsikring guide til at finde frem til den bedste forsikring til dine behov.
Sådan udregner forsikringsselskaberne prisen på din bilforsikring
Når du er på udkig efter en ny bilforsikring, er det vigtigt at vide, hvordan forskellige aspekter kan påvirke prisen. Der er mange forskellige elementer, som forsikringsselskaberne tager højde for, når de beregner bilforsikringsprisen.
Forsikringsselskaberne er interesserede i blandt andet din alder og anciennitet samt kørselsbehov og adresse. Det som regel gælde, at hvis du er meget ung, så vil du blive tilbudt en dyrere forsikring, da risikoen for en skade, er større fordi, du ikke har særlig stor erfaring. Ancienniteten bygger på din skadeshistorik og i takt med, at du kører sikkert og skadesfrit, vil du opbygge anciennitet og formentlig blive tilbudt en billigere bilforsikring, fordi du kører sikkert. Din bopæl spiller også en rolle, da det typisk er sådan, at der sker flere små skader i byen, men større skader på lande- og motorveje. Derfor vil bilforsikringsprisen typisk stige, hvis du bor i byen. Dertil er risikoen for tyveri og hærværk også en faktor, der øger prisen på bilforsikringen i byerne. Ligeledes vil prisen stige, hvis du har et stort, årligt kørselsbehov, da du befinder dig længere tid på vejene og igen øger risikoen.
Du skal også huske, at din selvrisiko påvirker prisen på bilforsikringen. Typisk vil højere selvrisiko medføre en lavere pris på forsikringen og omvendt, da du påtager dig derved en større økonomisk risiko.
I forhold til bilen ser forsikringsselskaberne på prisen og alderen samt størrelsen og motoren. Hvis prisen på din bil er høj, vil reservedele og værkstedsbesøg normalt også være dyre, hvilket øger prisen. Ligeledes vil bilforsikringsprisen stige, hvis det er en ældre bil, da den typisk har flere værkstedsbesøg end en nyere. Bilens størrelse er tvetydig, da forsikringsselskaberne skelner mellem motorstørrelse og den fysiske størrelse. Yderligere kan prisen på din bilforsikring falde, hvis du har en større bil, da denne typisk er mere sikker i tilfælde af en trafikulykke. Hvis bilen derimod har en stor motor, vil bilforsikringen som regel stige, da forsikringsselskaberne ofte forbinder en større motor med en øget risiko for ulykker.
Prisen på en bilforsikring afhænger altså af, hvor stor risiko der er for, at du er involveret i en trafikulykke eller får skader, og hvor høje udgifterne er heraf. Det vil sige, at desto højere risiko og udgifter desto dyrere vil din bilforsikring blive. Det er derfor vigtigt at holde tungen lige i munden, når du er på udkig efter en ny bilforsikring – sørg derfor at undersøge dine muligheder, og hvad du har behov for.
Vi håber du kunne bruge denne bilforsikring guide til at finde den bedste forsikring til dine behov.
Denne artikel er skrevet i samarbejde med Samlino.dk