Emilie Rath: “Mit hjerte banker hurtigere over et par nye fælge end en ny halskæde!”

En af de sejeste kvindelige racermekanikere i Danmark – og tidligere Formel 1 mekaniker –  hedder Emilie Rath. For Emilie er det verdens fedeste job at skrue på biler og skifte hjul. Vi har mødt Emilie i et interview om, hvordan det er at være kvinde i en meget mandsdomineret verden.

Navn: Emilie Rath
Alder: 24 år
Jobfunktion: Første Mekaniker hos Fortec Motorsport i F4
Bil: Opel Calibra 2.0

Hvordan er det at være racermekaniker?
Spændende. Hårdt. Fantastisk. Stressende. Berigende. Udmattende. Energigivende.  Alt i alt verdens bedste job!

 

Hvad er årsagen til at du valgte at gå den vej?
Jeg kan kun blive god til noget, hvis det er noget, jeg virkelig brænder for! I skolen var jeg ikke særlig stærk bogligt, da jeg ikke kunne se, hvad jeg skulle bruge det til. Så en dag, da jeg var 14 år gammel, så jeg et F1 løb i Tv’et, og mit hjerte begyndte at banke! Der var ingen tvivl om, at  jeg skulle være F1 mekaniker. Uden at vide hvordan det skulle kunne lade sig gøre, gik jeg på nettet og undersøgte, hvad andre racermekaniker havde gjort. Der dukkede ikke det store op, så jeg tænkte at en mekanikeruddannelse ihvertfald ikke ville skade. Min passion for biler var lige så stor som Formel 1, så det var det naturlige valg. Alle mine kammerater skulle også starte på uddannelse, så jeg annullerede min optagelse på HF og søgte ind som mekaniker i stedet. Jeg har aldrig været stærk i matematik, men det var sjovt, som jeg pludselig kunne regne, når det omhandlede en bil’s bremselængde.

 

Hvordan er det at være kvinde i en meget mandsdomineret branche?

Jo, det er hårdt. Det er rigtig hårdt. Ingen tvivl om det! Jeg troede, det sværeste ville være at finde læreplads som mekanikerlærling – eller at få et job efterfølgende. Men personligt synes jeg, at det sværeste er at være en kvinde! Jo jo, værkstederne skal måske lige vænne sig til tanken – eller gutterne på værkstedet skal lige se dig an, men det er nu ikke så meget dét. Det er den konstante stemme i dit hoved, der siger, at du ikke er god nok, og at drengene ikke accepterer dig, og at du skal arbejde hårdere end alle drengene på skolen og værkstedet –  for at få respekt. Man er usikker på, hvornår man skal sætte sin grænse for at undgå at de tænker “typisk kvinder, de er så sentimentale”.  Den konstante frygt for at lave en fejl foran dine kollegaer, så de har en undskyldning for at sige “det er derfor kvinder ikke burde være i denne branche”.

Min til tider åndsvage “kvindehjerne” har selv formået at gøre min position værre, end den reelt er. Når jeg kigger tilbage eller snakker med mine mandlige kollegaer og venner i samme branche, har deres billede af at have mig på værkstedet været et helt andet end mit eget!  Personligt har jeg selv formået at banke mit eget selvværd ned og fokuseret på ting, der slet ikke skulle have haft min energi! 

Alle kvinder er forskellige –  jeg kan naturligvis ikke udtale mig på andres vegne. Jeg er også udmærket klar over den mindre pæne side af denne branche og ved, hvor hårde og respektløse nogle mænd kan være. Jeg har grædt mange tårer igennem min læretid, dog har jeg altid prøvet at sige til mig selv, at de mænd, der udviste allermest modstand imod mig, var dem, der følte sig allermest truet.  Jeg skulle bare sørge for at holde hovedet højt og fokusere på at blive så god som jeg kunne – for min egen skyld, ikke deres!

Fysisk kan det godt være en smule hårdt, men så længe man sørger for at holde sig lidt i form, er der ingen forskel på at være mand eller kvinde. Nogle drenge starter i lære som 16-årige og har den samme fysik som os. Udover det findes der 1000 forskellige smarte teknikker, man lærer hen af vejen for at gøre ens arbejde nemmere for en selv – “Dont work harder, work smarter.”

 

Hvordan er det at skrue på bilerne? Er det ikke svært? Også i forhold til at være racermekaniker hvor det jo skal gå stærkt.

Bilerne er i bund og grund rimelig simple. Kan du skrue på en normal bil, kan du også skrue på en racerbil. Det er bare bolte og møtrikker. Hvad jeg finder svært er at arbejde under tidspres i 50 graders varme og samtidig holde hoved koldt! Selvfølgelig er der nogle systemer og nye måder at gøre ting på, men det lærer man hen af vejen. Alt nyt er svært, indtil du lærer det. For det meste har jeg arbejdet med super dygtige og tålmodige mekanikere, der har været gode til at lære mig alt det nye, jeg har stødt på.

 

Hvad tænker du om kvinders forhold til biler generelt?

Jeg tror det er blandet. Nogle kvinder er lige som mig – elsker biler og er super interesseret i teknikken.  Imens andre kvinder rigtig godt kan lide lyden og udseendet. Og så er der mange, der er fuldstændig lige glade med biler.

Dog tror jeg generelt, at alle kvinder, et eller andet sted helt inde i dem selv, synes det ville være fedt, hvis de selv kunne skifte et hjul, tjekke olie, fylde væsker på og have en generel forståelse for advarselslamperne.  (Jeg ved selvfølgelig godt, at der er mange derude, der godt kan )

Mænd har en tendens til at overtage ansvaret for hjemmets bil eller kærestens bil, når det omhandler værkstedsbesøg eller mindre reperationer. Så det bliver en selvfølge, at kvinden nogle gange ikke tænker videre over det og bare lader ham. 

 

Hvad tænker du om bilen som accessory for kvinder? Er det ligesom med kvinder og smykker?

Altså, mit hjerte banker hurtigere over et par nye fælge end en ny halskæde!

KLART JA! Biler er det ultimative accessory for kvinder. Jeg tror, mange kan give mig ret, når jeg siger, at den følelse man får, når man kører i en fed bil, er den samme, som når man har købt et nyt stykke tøj eller lagt en god make up. Men hey! Vi er kvinder, det er ikke enten eller, vi kan både køre i en fed bil og se super lækre ud samtidig. Et ultimativt selvtillids boost.

Hvordan synes du, at bilbranchen formår at markedsføre sig til kvinderne?

For det meste ikke eksisterende. Alle de reklamer, jeg har set omkring biler, har været med en mandlig mekaniker, mandlig rudeudskifter eller en mand, der kører i bilen! Med mindre det er en lilla Peugeot 107 eller en pink Fiat 500, så er det kvinder der kører dem.

Al udvikling tager tid, og med kvindernes voksende interesse for biler, og med onlinemagasinet Kvindernes Bilmagasin, tror jeg ikke, der går længe, før bilbranchen begynder at få øjnene op og måske laver en reklame med en kvindelig mekaniker eller en reklame om en ”kvindebil”, der ikke kun omhandler den gode plads til vores netto indkøb og den ekstra krog, de har sat i til vores håndtasker.

 

Hvis du skulle give et godt råd til nye kvindelige mekaniker studerende, hvad skulle det så være?

For jeres egen skyld, lad være med at konkurrere med de andre kvinder på samme uddannelse. Vi kan være så frygtelige imod hinanden – vi kan være hinandens værste fjender. I stedet skal du få hovedet i motorrummet og fokusere på at blive så god, som du kan, og hvis du endelig skal konkurrere – så vend konkurrencen imod drengene og støt hinanden istedet! Man får et unikt sammenhold med de andre piger i det sekund, man sænker paraderne. De er de eneste, der ved, hvad du gennemgår.

Der vil jeg faktisk godt knytte en kommentar til dét, der er hårdt ved at være kvinde i en mandsdomineret branche. D
et kan godt være en smule ensomt. Det var det i hvert fald for mig. Der er ingen, der kan forstå, hvordan det er, og hvis du er så heldig at møde en anden pige, der forstår dig, så værdsæt det og brug det! Vi kommer ingen vegne, hvis vi både skal konkurrere mod mændene og hinanden. 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er en relationsskabende og personligt udviklende netværksklub for kvinder. Der vil være spændende oplevelser med stærke bilbrands, inspirerende foredrag, og masser af goodies og hygge! Skriv dig op allerede i dag, så hører du mere.