Dine madvarer bliver for gamle – det samme gør dine bildæk!

Du kender det sikkert. Det er tid til, at du skal have udskiftet dine gamle dæk. Du står ude hos forhandleren. og han tilbyder dig et hav af forskellige muligheder. Hvordan sikrer du dig, at sælgeren ikke forsøger at sælge dig et sæt gamle bildæk? Kvindernes Bilmagasin har kigget nærmere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe 4 nye dæk.

bildæk madvarer

Hvad har dine bildæk med dine madvarer at gøre? Ja, du læste rigtigt. Lige såvel, som der er en udløbsdato på dine madvarer, så er der også en sidste salgsdato for dine bildæk. 

Dine dæks udløbsdato

Når du skal ud og købe nye dæk, er det vigtigt, at du sikrer dig, at det ikke er nogle dæk, der har ligget på lager i årevis. Der sker en kemisk og fysisk proces med tiden, som gør, at dækket ikke opfylder sin fulde ydeevne.
Du tjekker dækkets fremstillingsår ved at kigge efter DOT feltet på dækket. (DOT – Datomærkning på dæk.) Det såkaldte DOT-mærke er et firecifret tal. De første to tal er ugenummeret, og de sidste tal angiver årstallet fx 36/16 = uge 36, år 2016. 

Udløsdato på dine dæk
Produktionsdatoen også kaldet DOT mærket, er markeret på alle dæk

”Man kan med fordel altid spørge forhandleren om dækkenes alder for at sikre at få så nye dæk som muligt” siger Georg Nielsen, Administrerende Direktør, Continental Danmark og fortsætter: ”Hvis du vil være helt sikker på, at dit nye dæk er nyt og ikke har taget skade, kan du altid spørge ind til, hvordan det har været opbevaret. 
Som udgangspunkt er der ingen regler for, hvor gammelt et dæk må være. Generelt bør de dog ikke blive ældre end 10 år. Men det er især vigtigt at være opmærksom på, at et dæk ældes løbende, og dækkets egenskaber forringes gradvist med tiden. Dertil kommer, at den dækteknologiske udvikling løber stærk i løbet af 10 år.”

Læs også: Akvaplaning – så farligt kan det være

Opbevaring af dine dæk

Det er vigtigt, at dækket opbevares korrekt for at kunne holde i op til 10 år. Når det opbevares under de anbefalede forhold (køligt, tørt, væk fra direkte lys og kemikalier), vil et dæk opretholde sine originale velafbalancerede ydeevne over en længere periode.

Continental anbefaler altså, at alle dæk, der er 10 år ældre end deres datostempler, erstattes af nye dæk. Efter 10 års levetid anses dækket for at have nået sidste salgsdato.

Continental anbefaler også at lade være med at købe brugte dæk, hvor du ikke kender historikken på det – det kan have været lappet eller udsat for forkert dæktryk.

Læs mere på Continentals egen hjemmeside

”Konsekvensen af at køre på for gamle dæk er, at gummiet ændrer sig, og dermed har det ikke den samme smidighed, som når det er nyt, og du går derfor på kompromis med sikkerheden både for dig og andre i trafikken, og det skulle vi nødig udsætte hverken din familie eller andre billister på vejen for”afslutter Georg Nielsen.


Georg Nielsen, Administrerende Direktør Continental Danmark

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Continental Danmark og Lindskov Communications

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er en relationsskabende og personligt udviklende netværksklub for kvinder. Der vil være spændende oplevelser med stærke bilbrands, inspirerende foredrag, og masser af goodies og hygge! Skriv dig op allerede i dag, så hører du mere.