Stemmeguide: De franske biler – part 1

Er du i tvivl om hvem du skal stemme på? Så kig i garagen – har du franske biler stående? Det kan sige noget om dit politiske ståsted.

Kommer partifarven før bilvalget  – eller bestemmer dit politiske ståsted hvad du vælger at have i garagen? 
Ingen ved det – men vi hjælper dig gerne alligevel i denne analyse baseret på lettere forældet statistik, løse påstande og strammede konklusioner…
I dag ser vi på de franske biler og hvordan deres ejere stemmer.

tyske biler asiatiske biler franske biler

Peugeot er lidt af en blandet landhandel. Generelt er det den mest højreorienterede af de franske bilmærker og det af mærkerne, der tilbyder mest bling, luksus og design. 

Formentlig bor du som Peugeot-ejer i eget hus, har 2,3 børn, måske også hund og sommerhus. Du er sikkert havetypen og går ikke af vejen for at bruge roundup når havens look skal være ligeså skarpt som bilens. Der er også mindst ét fitness-abonnement i husstanden og nationalfølelsen er nært knyttet sammen med håndbold og fodbold. Her kan krydset godt glide helt over til Venstre, men ellers er Socialdemokraterne også populære – bare de ikke piller ved boligskatterne.

108 rammer bredt – den er et populært valg som bil nummer 2, fordi den er lidt mere lækker i både design og udstyr end så mange andre mikrobiler. Her kan krydset sagtens lande hos SF, Radikale eller Konservative. 

208 er både en praktisk familiebil og en rigtig Brian-bil. I flere år har den både været den mest solgte og den mest leasede bil på det danske marked – derfor er den også svær at indkredse en type på, da det er et meget bredt udsnit af befolkningen, der ser verden henover et rat med løvelogo.

Hvis man er kørende i 308 og opefter, stemmer man ikke til venstre for Socialdemokraterne.  

Sidder du til daglig bag rattet på en Renault er du sandsynligvis midtervælger – og lidt et vanemenneske. 

Du stemmer sandsynligvis på et af de gamle partier og holder i det hele taget meget af en vis soliditet. Et Politiken-abonnement vil ikke være usædvanligt og du kunne godt være typen der tager i teateret mere end én gang om året. Du læser mere end gennemsnittet og bruger mere tid på at lave mad end fx Suzuki-ejere. 

Kører du Twingo er du nok førstegangsvælger eller klimabevidst, men uden at have budget til at købe el-bil – her vil Radikale være et oplagt valg. Med mindre det er husstandens bil nummer 2 – så kan det ligeså godt være S eller V.

Renault Twingo

Renault er storleverandør i rummelige biler – til rummelige familier med flere børn, hunde, naboer og slægtninge. Jo ældre model storfamilieRenault du kører, jo længere til venstre lander dit kryds. Er vi ude i en ældre Renault – måske en klassisk 19 eller en cabriolet af ældre dato – kunne ejeren godt være SF-vælger, gerne piberyger og måske ejer af en saxofon. Eller ihvertfald en mundharmonika.

Er det Citroën der pryder din indkørsel, stemmer du til venstre for midten. 

Hvis du kører 2 CV stemmer du SF og har gjort det siden du købte den sent i 70erne. Egentlig er den ikke så klimavenlig, men omvendt er det heller ikke bæredygtigt bare sådan at bruge og smide væk og bilen er fyldt med gode minder. Desuden kan man selv reparere den, da den er så dejlig ukompliceret.

Citroën 2cv

Kører du C3 stemmer du Socialdemokratiet, handler i Brugsen, bor i parcelhus og følger med i Den store bagedyst når børnene, der går i den lokale folkeskole, er kommet hjem fra håndbold. Du er ikke meget for at være midtpunkt og bryder dig ikke om de store omvæltninger. 

Har du derimod en DS-model, er du offentlig mellemleder og er svært splittet mellem ønsket om magt og indflydelse og din illusion om at du stadig er ligesom alle de andre. Dit outfit vil typisk være jeans og upudsede sko forneden og enten en skarp skjorte for oven eller en halvhjertet blazer over en ternet skjorte. På samme måde vil du gerne have luksus a la Charles de Gaulle, men samtidig lade som om du kører Citroën ‘ligesom alle de andre’. 

Hvis du kører Berlingo er du udenfor kategori… du kan være typen, der hører Pia Raug for fuld udblæsning mens du er på vej til keramik/drømmetydning og stemme Enhedslisten – eller du kan være typen, der har stylede puddelhunde med til hundeudstilling, ryger mentolcigaretter og stemmer Nye Borgerlige. Man ved det ikke med sikkerhed…

Fortsættelse følger…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er en relationsskabende og personligt udviklende netværksklub for kvinder. Der vil være spændende oplevelser med stærke bilbrands, inspirerende foredrag, og masser af goodies og hygge! Skriv dig op allerede i dag, så hører du mere.