Vi har testet ŠKODA ENYAQ 80, som er ŠKODA’s første rene el-bil. Den er et rigtig godt bud på en hverdags bil med plads til barnesæder og hundebur samt mulighed for træk, men til de længere ture er den ikke lige så oplagt.
ENYAQ’en har et flot design og bærer ikke præg af ŠKODA’s ellers normale konservative stil. Personligt synes jeg, at det er flot, at de har bevaret kølergrillen, selvom der ikke er behov for den, da det giver bilen et aggressivt udtryk sammen med de store forlygter. ŠKODA’s traditionelle designlinje, som går fra forlygte til baglygte, får bilen til at se elegant ud og syne længere, end den egentlig er. Bagenden domineres af baglygterne, og i stedet for et logo står der ŠKODA.
Masser af plads til store og små
Der er masser af plads indvendigt, og da der ikke er nogen kardantunnel, er der ovenikøbet plads til tre voksne på bagsædet. Denne bil er også udstyret med klapborde på bagsædet med plads til iPad, hvilket er oplagt til små og store børn.
Alle unødvendige knapper er fjernet, så udtrykket indvendigt er meget strømlinet og minimalistisk. Skærmen er fritstående, ligesom i de fleste andre af ŠKODA’s nye modeller. Der er spredte meninger, om hvorvidt det er pænt, men man kan i hvert fald ikke klage over skærmens størrelse. Det kan man til gengæld over størrelsen på det digitale cockpit – hvorfor ŠKODA har taget dette valg, er mig en gåde. Måske det skyldes, at der er Head up display, men jeg vil hellere undvære dette til forhold for et større digitalt cockpit. Jeg skulle virkelig vende mig til Head up display, men efterhånden kunne jeg godt se fordelene i det. Dog indebærer det også, det ŠKODA kalder ”augmented reality”, som er vejvisning med grafiske pile i øjenhøjde. Dette fandt jeg utroligt forstyrrende, men det kan heldigvis slåes fra.
Læs også: Biltest: Kia EV6 – Elbil i lækkert design, men der er langt fra teori til praksis
Skærmen er intuitiv og nem at gå til, ligeledes med navigationen. Bilen har et integreret SIM-kort, hvilket gør, at den altid er online. Men alligevel oplever jeg, at ankomsttiden ikke opdateres ved forventet kø-kørsel, som jo netop burde være én af fordelene ved at være online – ligesom ved Apples egen navigation. Navigation er ekstraudstyr, men jeg synes nu ikke, at det er nødvendigt at tilkøbe, da trådsløst SmartLink (Apple Carplay) er standardudstyr. Vejvisningen fra Apple Carplay vises ovenikøbet i Head up displayet ligesom den indbyggede navigation, som ellers ville være min begrundelse for at tilkøbe navigation.
Bagagerummet har en kapacitet på 585 liter, og der er dermed plads til lidt af hvert. Under bagagerumsbunden er et opbevaringsrum til ladekablet, hvilket ikke giver særlig god mening, hvis man har oppakning, fast hundebur eller lignende.
Støjsvag & travel assist – kørekomforten er super
Kørekomforten er i top i ENYAQ, og den er utrolig støjsvag. Den er udstyret med vejskiltegenkendelse, som fungerer upåklageligt, og oven i købet snakker sammen med den adaptive fartpilot, så bilen automatisk sænker eller hæver farten ved fartskilte. Den har vejbaneassistent, ikke på den måde hvor bilen overtager styringen, men derimod på en behagelig hjælpende måde – ligesom travel assist der indebærer, at bilen kan følge andre køretøjer ved køkørsel og dermed blandt andet kan sætte i gang igen ved standsning.
Denne udgave er udstyret med varmpepumpe, som gør, at man kan indstille den til at opvarme kabinen til en bestemt temperatur ved afgangstid. Det er virkelig lækkert på denne årstid, men det trækker også en del på rækkevidden, så det giver bedst mening, når bilen kan oplade natten over. Noget der dog går ud over kørekomforten på trods af, at det virker som en lille ting, er den høje blinkelys-lyd. Det er utroligt forstyrrende, og det syner umoderne i forhold til den ellers futuristiske bil.
Læs også: Ny Audi Skysphere Koncept – ny elbil med variabel akselafstand og 465 kW
Spækket med udstyr!
Testbilen er spækket med udstyr, og jeg var især begejstret for Matrix LED forlygterne. Dette system virker ved hjælp af et multifunktionskamera, som registrerer mod- eller forankørende biler og tilpasser automatisk bilens lys efter dette. Matrix-funktionen sørger for at maskere fjernlysets lysfordeling rundt om andre køretøjer med LED-chips i forlygterne, som skifter individuelt. På den måde forstyrres medtrafikanter ikke, men man er stadig sikker på at have en perfekt oplyst vej og dermed større sikkerhed. Det er dog ret specielt i starten, så man skal vende sig til det, men herefter er jeg sikker på, at man aldrig går tilbage til ”almindeligt” fjernlys. Det var især imponerende ved kørsel gennem skoven, som kan være utryg at køre igennem om aftenen.
ENYAQ’s rækkevidde og opladningstid
Ifølge WLTP har testbilen en rækkevidde på 541 km, men jeg formåede kun at få den forventede rækkevidde op på 350 km på en fuld opladning– uanset om det var en normal, hurtig- eller lynlader. Der er selvfølgelig flere faktorer, såsom motorvejskørsel og klimaanlæg, der påvirker rækkevidden, men jeg er alligevel overrasket over, at der er så stor forskel. Modellen er ovenikøbet den udgave med den højeste rækkevidde. Når man sætter gearvælgeren i B, bremser bilen automatisk når speederen slippes, hvilket kaldes rekuperation. Dette genererer energi, som kan anvendes til at forlænge rækkevidden en smule.
Jeg var på weekendtur til Jylland, og på en tur på knap 300 km på motorvej var jeg nødsaget til at oplade undervejs. Det var jeg godt nok overrasket over, og det er jo en af de store grunde til at folk er afskrækket af elbiler. I princippet synes jeg ikke, at det ville være et problem, hvis der var flere lynopladere, så man blot skulle holde ind i 20 min. Men i takt med at der kommer flere elbilsejere, er der også behov for flere lynopladere langs motorvejene, og det er der i den grad mangel på. Det kræver i hvert fald en hel del planlægning, og at man ændrer sit mindset.
Læs også: Kan man pendle i en elbil?
Konkurrenter og priser
Vores testbil koster kr. 498.326,- inkl. følgende ekstraudstyr:
- 21” alufælge ”Betria” antracit
- Anhængertræk med elektrisk frigørelse
- Assisted Drive Basis: adaptiv fartpilot, Side Assist og Crew Protect Assist
- Convenience Plus: KESSY Advanced, Phone Box med trådløs opladning, Sunset med akustisk sideruder bag, Træthedsregistrering og El-bagklap med Virtuel pedal
- Design Selection Suite
- Drive Sport Plus: opvarmet sportsmultifunktionslæderrat med paddles til rekuperation, Driving Mode Select, Progessiv styring og DCC – Adaptiv Chassis Control
- Infotainment Plus: navigation, Infotainment Online 3 år og Augmented Reality Head-up-display
- Komfort sæde Plus: elektriske justerbare forsæder med memory-funktion, inkl. elektrisk styret lændestøtte og massagefunktion i førersæde
- Lys & Syn Basis: Matrix LED forlygter, Fuld LED baglygter, forlygtevaskere og sprinklervæske indikator
- Panoramasoltag
- Varmepumpe
ŠKODA ENYAQ kan fås fra kr. 299.995,- og i samme prisklasse ligger modeller som Volkswagen ID.3, Kia e-Niro og Honda e.
Konklusion
For at konkludere er ŠKODA ENYAQ et rigtig godt bud på en miljøvenlig bil. Kørekomforten er i top, den er spækket med lækre detaljer og hjælpesystemer, men rækkevidden ved motorvejskørsel er desværre ikke imponerende. Den egner sig super godt til hverdagskørsel, men hvis man skal ud at køre langt, skal man være tålmodig.
Design
Køreglæde
Value for money
Venligst tak til Skoda Danmark for udlån af bilen. De har ikke haft indflydelse på indholdet.