Biltest: Volvo V90 plugin hybrid= Svensk succes

Volvo V90 er Volvos største stationcar. Testbilen var tilmed en plugin hybrid, så jeg satte mig for at tage en roadtrip til Blokhus for at teste både rækkevidde og køreegenskaber. Hvordan det gik, kan du læse her.

Volvo V90

Specifikationer på testbilen

Lad mig slå fast med det samme: jeg var vild med V90’eren fra jeg satte mig ind i bilen, til jeg med bedrøvelse måtte aflevere den igen. Testbilen var en Volvo V90, T8 aut. Twin Engine eAWD, Inscription. Den havde en 2.0 liters benzinmotor, 4 cylindre og hele 390 hk. Den er opgivet til at gå fra 0-100 km/t på bare 5,3 sek., hvilket er imponerede for en relativt tung bil. Twin Engine betyder, at den både havde en el motor og en brændstofsmotor, altså en hybrid bil.

Volvo V90 plugin hybrid køreegenskaber

Testbilen lå godt på vejen, og med de 390 hk. klarede den let en hurtig acceleration og overhalinger på motorvejen.
Overgang fra elmotor til benzinmotor var behagelig og glidende, og tre forskellige køreprogrammer er konfigureret til at dække ethvert behov. Hybrid programmet tilbyder dig en behagelig og effektiv hverdagskørsel. Pure programmet giver dig lydløs kørsel helt uden emissioner, mens Power programmet kombinerer benzin- og elmotorens kræfter og giver maksimalt moment og ydelse.

V90 Bagfra på stranden
Når enden god, er alting godt.

Plads i Volvo V90

Der er rigtig god plads i bilen, ikke kun i førerkabinen, men også på bagsædet. Jeg havde 2 fuldvoksne mænd og en autostol på bagsædet, og alle var overraskede og begejstrede over både benplads og lofthøjde. Jeg følte mig godt tilpas i den store bil. På trods af en længde på næsten 5 m. (4,936 m. for at være helt præcis) virkede den ikke voldsom, udsynet var rigtig godt og med sensor både foran og bag, var parallelparkering nemt i bilen.
Jeg elsker at have god plads i bagagerummet, og jeg blev bestemt ikke skuffet i V90’eren. Jeg læssede bagagerummet med 3 trolly’er, sengetøj og en løbecykel, og der var stadig plads til mere! Bagagerumsdækkenet var tilmed automatisk (ekstra udstyr). Muligvis ikke ligefrem en nødvendighed, men alligevel en fed detalje som jeg opdagede, at jeg savnede i den efterfølgende pressebil. Bagagerumsklappen var naturligvis også elektrisk.

Rummeligt bagagerum
Masser af plads til bagage, cykler og hvad du ellers har brug for.

Nyt og opdateret udstyr

Testbilen var selvfølgelig udstyret med adaptiv fartpilot, og her må jeg igen rose Volvo. I mange andre bilmærker er nedbremsningen når du nærmer dig den forankørende voldsom, og jeg har flere gange følt, at jeg nærmest knalder hovedet op i forruden. Samtidig er accelerationen når den forankørende bil er væk meget langsom. Det gør at jeg ofte bliver utålmodig, træder på speederen og bruger ekstra brændstof. Men ikke i en Volvo.
Nedbremsningen var afdæmpet og naturlig, og når den forankørende var væk, var accelerationen øjeblikkelig og kontant, men samtidig behagelig.
V90’eren var udstyret med den nyeste version af udstyr som de kalder MY 20 (ModelYear 20). 360 grader surround view cameraet består af 4 kameraer placeret rundt om bilen og giver et fugle perspektiv af bilen. Med MY20 er billedet er blevet skarpere, og der er kommet lidt mere vidvinkel på. Det fås dog kun i udvalgte udstyrspakker.

Bakkamera
360 grader surround view camera.

Fremhævet ekstra udstyr

  • Teknik pakke Pro
  • Solgardiner integreret i sidedøre (smart når bilen ikke har solfilm)
  • El-justerbar passagerstol
  • Automatisk bagagerumsdækken
  • Drive mode settings
  • Head up display

Er du vild med Volvo, men mere til SUV, så læs vores anmeldelse af XC60’eren.

Plugin hybrid eller ren brændstofsmotor

Batteriet til en elmotor vejer ca. 100 kg. El motoren vejer ligeledes 100 kg. Dvs. at bilen med en elmotor vejer 200 kg. mere end en almindelig brændstofsmotor. Så vælger du en plugin hybrid, så skal du virkelig bruge elmotoren. Rækkevidden på V90’erens batteri ligger på omkring 40 km. Det tager ca. 5 timer at lade batteriet helt op. Hvis du kører meget bykørsel, kan det virkelig betale sig at have hybrid udgaven, men det kræver næsten, at du både har en ladestander hjemme og på arbejde. Ellers kommer du ikke langt med en rækkevidde på 40 km.
V90’eren kører omkring 10-12 km./l., hvis du ikke bruger elmotoren og så ryger hele fidusen ved at vælge en plugin hybrid.
Den grønne ejerudgift på Volvo V90 Twin Engine ligger i 2019 på kun 450,- halvårligt. Til sammenligning koster en V90 T6 AWD 2.150,- halvårligt.

Test af plugin hybrid i Volvo V90

Til at begynde med, havde jeg ikke meget fidus til plugin frem for almindelig hybrid, eller ren el for den sags skyld. Men, for der er et men. Der er fordele.
Jeg kørte i alt 670 km på min tur til Blokhus. Undervejs ladede jeg bilen op, hver gang jeg havde mulighed for det. Det blev til 3 fulde opladninger på 5 dage. Eftersom jeg befandt mig i ikke-kendte områder, downloadede jeg Clever appen og kunne via den hele tiden orientere mig om, hvor nærmeste ladestander var.
Jeg var faktisk imponeret over, hvor mange ladestandere der var. Fx i en lille by som Blokhus og ved færgepladsen ved Odden.

Plugin hybrid opladning
Opladning ved elstander i Blokhus

Sikkerhed i Volvo V90

I MY 20 arbejder den adaptive fartkontrol sammen med navigationssystemet, så farten tilpasses vejens kurver. Det oplevede jeg, da jeg kørte på de små snoede landeveje i Nordjylland. Jeg havde sat den adaptive fartpilot til, og når jeg nærmede mig skarpe kurver, bremsede bilen selv ned og tilpassede hastigheden til kurven.
Endnu et eksempel på, at Volvo har stor fokus på sikkerhed i deres biler.
Volvo er faktisk den eneste bilproducent, der har udviklet en crash test dukke til kvinder. De har desuden en vision om, at ingen må komme alvorligt til skade eller blive dræbt i en Volvo i 2020.

Vil du vide mere om sikkerheden i Volvo kan du læse vores interview med Professor og Senior Technical Leader Lotta Jakobsson fra Volvo Safety Center i Sverige.

Du kan også læse om den kvindelige crash test dukke E.V.A. som Volvo har udviklet.

Bilen forfra med strandhus
Med AWD følte jeg mig tryg ved at cruise en tur op ad stranden i Blokhus

Infotainment systemet

Mulitfunktionsrattet og infotainment systemet var intuitivt og krævede ikke megen tilvænning. Med få touch på skærmen indstillede jeg klimaanlæg, navigation og fik overblik over de forskellige køretøjsfunktioner, herunder sikkerhedsudstyret.
Lydanlægget var Harman Kadon audio (som er ekstra udstyr) med en 9,3 tommer touchskærm og hele 14 højttalere, som giver en sublim lyd.

Set fra siden ved solnedgang
Solnedgang, skyformationer og V90 i skøn forening
V90 på strand med tårn
Fredfyldt øjeblik med en smuk udsigt ude såvel som inde.

Konklusion på testen af Volvo V90 Twin Engine

Volvo har altid haft et karakterisk design, som er helt sit eget. Jeg har altid foretrukket deres stationcar modeller frem for sedan. Med deres indtog på SUV markedet med XC40, XC60 og XC90 har de også indtaget både mit og mange andres hjerte på SUV markedet.
Med V90’eren viser de sig igen overlegne i stationcar segmentet, og jeg ville med glæde selv eje en.
Så når design, sikkerhed og energi bliver smukt forenet får du: Volvo V90 T8 Twin Engine!

Motorvejskørsel i V90
Jeg ville gerne have den udsigt fra førersædet hver dag.

DESIGN

KØREGLÆDE

VALUE FOR MONEY

Volvo V90 fåes som specialprismodel fra 577.870,- Den testede model koster 1.054.623,- inkl. udstyr for 124.643,-
Beskatningsgrundlag fra 476.502.
Privatleasing eksempel: V90 T4 aut. m/1. gangs ydelse på 35.000,- og 20.000 km./år: 6.495,-

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er en relationsskabende og personligt udviklende netværksklub for kvinder. Der vil være spændende oplevelser med stærke bilbrands, inspirerende foredrag, og masser af goodies og hygge! Skriv dig op allerede i dag, så hører du mere.