Se fremtidens mobilitet: Continental TechShow sommer 2019

Vi taler om det hele tiden – fremtidens mobilitet, elbiler og de førerløse biler. Men hvordan kommer det egentlig til at foregå i fremtiden, sådan helt lavpraktisk? Og hvad kommer det til at betyde for dig som helt almindeligt menneske? Kvindernes Bilmagasin var inviteret til Hannover for at deltage på årets TechShow for at blive klogere på fremtiden.

fremtidens mobilitet
Her står jeg foran ”Cube” – Continentals førerløse bil

Hvad tænker du, når du hører ordet ”Continental”? Hvis jeg fik dette spørgsmål, ville jeg helt klart have svaret ”dæk”. Faktisk er det sådan, at kun 26% af alt hvad Continental laver består af dæk. Resten er alt mulig anden teknologi, der puttes ind i bilerne – såsom kameraer til blinde vinkler, adaptiv fartpilot, lanekeeping assist osv. Så jeg forstår godt, at dit svar ville være ”dæk” – for alt det andet, som Continental laver til bilerne, kan man ikke se med det blotte øje.

Læs også: Akvaplaning – så farligt kan det være

Continental er en kæmpe organisation. Meget større end jeg overhovedet havde regnet med. Ja, faktisk sidder der over 22.000 ingeniører, teknikere, udviklere, programmører osv. hver dag og arbejder på fremtidens mobilitet. I moderne tale kalder vi det IOT, Internet Of Things. Continental kalder det ”Mobility is the heartbeat of life”.

Continentals bud på et fremtidsbillede, som de kalder ”Mobility is the heartbeat of life”. Her ses førerløse biler, busser og droner.

For mit eget vedkommende har jeg haft svært ved at se for mig, hvordan alt denne nye, selvkørende teknologi kommer til at fungere i praksis. Hvordan kommer vejene til at se ud? Hvordan fungerer det, når man gerne vil fra A-B? Hvor kører de selvkørende biler henne?

Alt dette fik jeg svar på til TechShowet i Hannover, og jeg vil prøve at give en lille smagsprøve på det, som jeg fandt ud af…

Internet Of Things (IOT)har ramt bilindustrien
Jeg tror, at den bedste måde jeg kan beskrive det på er at give et billede af, at bilerne i fremtiden bliver levende. Forestil dig biler, der kører på vejene og kan tale til hinanden. Hele infrastrukturen, hele din daglige måde at blive transporteret på, bliver erstattet af ”IOT” Internet of Things. Bilerne får proppet så meget software i, at de kan kommunikere med en sky, som sender signaler ned til andre biler. På den måde kan de hele tiden være ajour med vejforholdene og forudse farlige hændelser på vejene – og dermed undgå trafikuheld.

Her er et eksempel: Bil A kommer kørende på landevejen og oplever vejbanen pludselig er fyldt med vand, som kan være til fare og i værste fald ende ud i akvaplaning. Bil A observerer det og giver besked til skyen, som sender besked til Bil B, som ligger 500m bagved, således at Bil B nu er advaret om akvaplaning og automatisk sænker farten.

Den forankørende bil sender besked til skyen som ”farligt vand på vejen” – skyen sender beskeden videre til næste bil

Kørsel i city
Inde i byerne kommer det til at se lige sådan ud. Og så alligevel ikke. Her vil bilerne modtage informationer fra intelligente lygtepæle om, hvorvidt der er ”fare på færde”. Det kunne være et væltet træ rundt om hjørnet, som kan været svært som billist at få øje på. Det kunne være et vejkryds, hvor der holder en varevogn, som skal svinge til venstre og således skygger for en fodgænger, som er i færd med at passere gaden og ikke opdager, at der kommer en bil med fuld fart. Lygtepælene er altså udstyret med masser af kameraer og sensorer, som kommunikerer og advarer skyen, som så advarer bilerne.

Fodgængeren har ikke set, at der er rødt og kan ikke se den ligeudkørende bil. Hvis ikke det havde været for ”de intelligente lygtepæle” ville der her være sket en ulykke.
Således ser de ”Intelligente lygtepæle” ud (dog uden iPadskærmen)     

Min tur i den selvkørende bil
Det helt store trækplaster på årets Techshow var CUBE. CUBE er Continentals egen udviklede, selvkørende bil. Forestil dig, at du har været ude og handle og har hænderne fulde af indkøbsposer, du hiver din smartphone op af lommen, og via en APP bestiller du din CUBE, som straks kommer kørende og samler dig op. Herefter fortæller du den, hvor du gerne vil køres hen. Det koster et beløb i minuttet og du bliver automatisk trukket på dit kreditkort. (fungerer lidt ligesom Green Mobility – eller som en førerløs UBER. Jeg prøvede selv en tur i CUBEN på en lukket bane med fodgængere og forankørende biler, for at gøre det så virkeligt som muligt. Det var altså fagre ny verden!

 CUBE bestilles i din APP, den kommer og henter dig og bringer dig fra A-B. 

Lys over land – en bæredygtig tankegang
En af de sødeste ting, jeg så på messen, var, hvordan vi i fremtiden vil lyse byerne op. Continental har opfundet lygtepæle, som kun tænder efter behov. Det betyder, at når byerne ligger øde hen midt om natten, så er der fuldstændigt mørklagt. Men kommer der en forbipasserende bil, så tænder lygterne og slukker igen, når bilen er kørt forbi. En så fin måde at tænke på miljøet, i stedet for at lygtepælene står og bruger en masse unødvendig strøm.

En fortrøstningsfuld fremtid
Udover disse ting jeg lige har nævnt så vi et hav af små elektriske features, som bliver puttet i bilerne i fremtiden. Vi så, hvordan bilerne kan advare hinanden om ledige parkeringspladser i byen, så du slipper for at køre rundt i timevis og lede. Vi så, hvordan Continental har udviklet ”Intelligent Glass Control”, som er elektriske solgardiner til børnene på bagsædet – eller for at undgå, at bilen bliver kraftigt opvarmet af solen på de varme sommerdage. 
Derudover så vi, hvordan Continental har udviklet små kameraer, som kommer til at sidde rundt omkring bilerne for at undgå højresvingsulykker. Det fungerer på den måde, at når kameraet spotter en fodgænger eller cykel i den blinde vinkel, ja, så blokeres bremserne på bilen. Helt uden påvirkning fra chaufføren.

Jeg håber, dette lille overblik har gjort dig en smule klogere på fremtiden. Jeg er i hvert fald blevet klogere og har nu fået mig et konkret billede af, hvordan fremtiden formentlig kommer til at se ud. Continentals vision hedder ”VisionZero”og betyder ”Nul ulykker i fremtiden”.Med al den nye teknologi, der er på vej i bilerne, og Continentals bud på fremtidens mobilitet kan jeg kun sige – at fremtiden ser lovende ud, og jeg er meget fortrøstningsfuld.

Tak til Continental Danmark og Lindskov Communications som havde inviteret Kvindernes Bilmagasin.

Se videoen fra hele Tech Showet her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

FEMALE DRIVERS CLUB

Female Drivers Club er en relationsskabende og personligt udviklende netværksklub for kvinder. Der vil være spændende oplevelser med stærke bilbrands, inspirerende foredrag, og masser af goodies og hygge! Skriv dig op allerede i dag, så hører du mere.